مدیر امور زائرین بنیاد کرامت رضوی تشریح کرد:

زیارت اولی‌ها در سفره کرامت رضوی؛ از عشایر کوچ‌نشین تا شیعیان دوردست

1403/10/15 دی

از عشایر کوچ‌نشین تا ارادتمندان کشورهای همسایه که برخی از آن ها هیچگاه به زیارت مشهد مشرف نشده اند، از سال ۱۳۹۵ تاکنون در طرح های زیارت بنیاد کرامت آستان قدس رضوی شرکت کرده‌اند، طرحی که تنها در سال جاری، بیش از ۲۱ هزار نفر از زیارت اولی‌ها را به آرزوی زیارت مشهد مقدس رسانده، ضمن این که با اجرای این طرح تاکنون پذیرای ۲۰۰ هزار زائر غیرایرانی نیز بوده ایم.

زیارت حرم مطهر امام رضا(ع)، آرزوی تمامی عاشقان اهل‌بیت(ع) است. اما برای برخی، موانع مالی و اجتماعی این مسیر را دشوار کرده است. بنیاد کرامت آستان قدس رضوی از سال ۱۳۹۵، طرحی جامع را با هدف تحقق عدالت زیارت آغاز کرد تا هیچکس به‌دلیل محرومیت، از این تجربه معنوی بی توفیق نماند.
محمد معالی تفتی، مدیر امور زائرین بنیاد کرامت رضوی، در خصوص اقدامات مربوط به این سازمان به ۲ محور و حوزه اصلی اشاره کرد.
 تمرکز بر زیارت اولی‌های ایرانی 

معالی تفتی در این خصوص افزود: «طرح زیارت اولی‌ها با هدف کمک به افرادی که تاکنون توفیق زیارت نداشته‌اند، از سال ۱۳۹۵ آغاز شد. در سال جاری، از ابتدای فروردین تا نیمه دی ماه، میزبان ۲۱ هزار و ۱۸۰ نفر در قالب ۲۹۵ کاروان بوده‌ایم. این کاروان‌ها شامل گروه‌های متنوعی است. به‌عنوان مثال، هفته آینده میزبان کاروانی یک هزار و700 نفری از عشایر خواهیم بود که برای اولین بار به زیارت مشرف می‌شوند.
وی تصریح کرد: هر کاروان شامل خدماتی کامل از جمله حمل‌ونقل بین‌شهری، اسکان سه‌شبانه‌روزی، ۹ وعده غذایی(صبحانه، ناهار،شام)، ۲مرتبه سرویس زیارتی روزانه، بازدید از موزه‌ها و برنامه‌های فرهنگی است. همچنین، در هنگام بازگشت، سوغات متبرک رضوی به آنان اهدا می‌شود.
 دو شیوه متفاوت میزبانی از زیارت اولی‌ها

معالی تفتی طرح مربوط به زیارت اولی ها را دارای ۲شکل اجرایی دانست و گفت:اولین مورد سهمیه مستمر ماهانه است که به‌منظور ارائه خدمات باکیفیت و در شأن زائران، سهمیه‌هایی به‌صورت ماهانه و یا سالانه منظم میان استان‌ها تقسیم می‌شود. بدین ترتیب، کاروان‌ها به‌طور پیوسته در طول سال از سراسر کشور به مشهد الرضا مشرف می‌شوند.
وی خاطرنشان کرد:دومین مورد کاروان‌های ویژه است که به جهت عملیاتی کردن برخی کار ویژه ها کاروان‌هایی متشکل از جوامع خاص و افرادی ویژه و بر اساس زمان هایی مشخص برنامه‌ریزی می‌شوند. امسال، سه گروه ویژه شامل ۱۷۰۰ نفر از عشایر کوچ‌نشین که سه شنبه هفته آینده هجدهم دی ماه نیز گردهمایی آنان در رواق دارالمرحمه برگزار می شود؛ تعدادی از دانش‌آموزان استثنایی که با هماهنگی وزارت آموزش و پرورش در دهه کرامت میزبانشان بودیم و ۱۵۰۰ نفر از سادات احسان‌پذیر که در عید غدیر خم برای نخستین بار به زیارت مشرف شده‌اند از جمله این کار ویژه ها هستند.
در سال‌های گذشته نیز، گروه‌هایی مانند۱۵۰۰ معلول در روز جهانی معلولان، ۱۵۰۰ یتیم که توسط دارالایتام نگهداری می شدند در روز پدر و ۱۵۰۰ بیمار صعب‌العلاج در دهه کرامت نیز نخستین زیارت خود را تجربه کردند.

زائران غیرایرانی بر سفره کرامت

بنیاد کرامت رضوی علاوه بر زیارت اولی‌های داخلی، میزبان زائران غیرایرانی نیز بوده است. معالی تفتی در این زمینه توضیح داد:
از سال ۱۳۹۵ تاکنون، بیش از ۲۰۰ هزار زائر غیرایرانی، به‌ویژه شیعیان پاکستانی، از خدمات این طرح بهره‌مند شده‌اند. با این حال، شرایط امنیتی اخیر در منطقه، موجب محدودیت این میزبانی شده است. هرچند همچنان تلاش داریم به‌صورت محدود، حضور این عزیزان را تسهیل کنیم.
اسکان در ایام شلوغ 

وی درباره مدیریت ایام پرتردد که دومین محور اصلی امور زائرین بنیاد کرامت رضوی می شود، گفت: در این ایام مانند دهه پایانی صفر امسال، مواکب دارالکرامه امام رضا(ع) با ظرفیت اسکان ۳۰ هزار نفر در نزدیکی حرم برپا شد که علاوه بر خدمات اسکان، شامل پذیرایی، مشاوره، امکانات بهداشتی و برنامه‌های ویژه فرهنگی برای زائرین می شود. در دهه پایانی صفر امسال،۶ موکب فعال بود که پذیرای زائرانی حتی فراتر از حد مشخص شده بودند و ضمن فعال سازی تیم شناسایی شبانه، زائرانی که نتوانسته بودند مکانی برای اسکان پیدا کنند و مجبور به چادر خوابی، یا استراحت در ماشین شده بودند را از طریق موکب دارالکرامه میهمان بارگاه منور رضوی کردیم .
معالی تفتی در پایان اظهار داشت:  زیارت امام رضا(ع) تجربه‌ای است که نباید محدود به قشر خاصی باشد. امیدواریم در آینده، با توسعه خدمات و رفع موانع، این سفره کرامت برای تمامی عاشقان اهل‌بیت(ع) در ایران و جهان گسترده‌تر شود.

افزودن دیدگاه نسبت به خبر فوق: