دوره آموزشی ایران جوان با محوریت آموزش در زمینه افزایش جمعیت و تحکیم خانواده ویژه خواهران خدمه آستان قدس رضوی برگزار شد.
در این دوره که صبح امروز ۱۶ دی در تالار قدس حرم مطهر امام رضا (ع) برگزار شد، جمعی از خادمیاران آستان قدس رضوی در واحدهای مختلف ضمن فراگیری آموزشهای خانواده و جمعیت، با برخی از تهدیدات کاهش جمعیت و افزایش سالخوردگی آشنا شدند.
در حاشیه این دوره آموزشی حجت الاسلام و المسلمین محمدتقی شفیعی مدرس حوزه و دانشگاه و فعال امور خانواده و جمعیت با اشاره به برگزاری دورههای سبک زندگی و تحکیم خانواده با رویکرد جمعیت در شهرهای مختلف کشور گفت: هدف از برگزاری این دورهها ارائه آموزشهای لازم به اقشار و اصناف مختلف همچون بهورزان، پرستاران، دانشگاهیان، روحانیون، معلمان و… است و در جلسه امروز هم مطالبی به خادمیاران آستان قدس رضوی ارائه شد.
وی با اشاره به روند جمعیتی ایران و خطرات پیری آن تصریح کرد: در سالهای اول انقلاب، نرخ رشد جمعیت کشور حدود ۳ درصد بود؛ به این معنا که جمعیت سالانه حدود سه درصد نسبت به سال قبل افزایش مییافت، اما از اواخر دهه ۶۰ این درصد کاسته شد و این رقم در ابتدای ورود به دهه ۸۰ به حدود ۱.۵ درصد رسید و در سال ۱۳۹۸ رشد جمعیت کشور برای اولین بار به کمتر از یک درصد تنزل یافت. نرخ رشد جمعیت در سال ۹۹ به ۶ دهم درصد رسید و این امر حاکی از آن بود که ایران در حال افول جمعیتی قرار دارد.
وی به پیامدهای مختلف این بحران اشاره کرد و افزود: کاهش نیروی کار، کاهش سطح درآمد خانوار، کاهش سطح نوآوری، کاهش سطح تولید، افزایش بار مالی، کاهش سرعت توسعه، کاهش تعداد جمعیت نخبگان، کاهش نیروی کار فعال جامعه، افزایش زمان خدمت سربازی، کاهش نشاط و پویایی نیروهای نظامی، کاهش نخبگان نظامی، ضعیف شدن بنیه دفاعی کشور، کاهش توان اقتصادی بینالمللی، کاهش قدرت بینالمللی، ایجاد شکاف نسلی، بالا رفتن سن ازدواج و تغییر نظام تربیتی خانوار را بخشی از پیامدهای این بحران است.
وی همچنین با انتقاد از سیاستهای جمعیتی گذشته و ضرورت آموزش خدمه در این زمينه گفت: در دهه ٧٠ با شعار فرزند کمتر زندگی بهتر سیاست غلط کنترل جمعیت اجرا شد و نتیجه آن را حالا مشاهده می کنیم که جمعیت جوان و پویای کشور رو به کاهش است. با افزایش روند سالخوردگی و سالمندی، جمعیت کشور نیاز به مراقبت و صرف هزینههای بیشتری دارد و باید برنامههای اساسی برای حمایت از جمعیت سالمندان در کشور نیز در نظر گرفت. از همین رو خادمان این بارگاه مطهر به عنوان نمونهای بزرگ از اقشار مختلف زنان و بانوان جامعه، لازم بود تا پیامدهای این بحران و توجه به این مسئله تبیین شود.
در پایان این دوره آموزشي، برخی از خادمیاران به طرح پرسش پرداخته و برخی سرفصلهای مربوطه را فرا گرفتند.